Botan Vadisi – Siirt (Uzun Hava Eşliğinde) Siirt’in Tillo ilçesindeki Botan Vadisi’nde yer alan Rasıl Hacar Tepesi, eşsiz manzarasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor Yaklaşık 350 metre yükseklikteki tepe, adını aldığı delikli taş ve vadiye hakim konumuyla ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor.
Kayalıklara çıkan ziyaretçiler, tehlikeye aldırış etmeden vadinin eşsiz manzarasında fotoğraf çektiriyor. “HERKESİN BU ZENGİNLİKLERİ GÖRMESİ GEREKİR” Şanlıurfa’dan gelen Sait Atala, memleketindeki Takoran Vadisi’nin, doğal zenginliklere sahip bir yer olduğunu söyledi.
Bölgeyi gezmek için Siirt’e geldiklerini söyleyen Atala, “Siirt’te böyle bir yerin varlığından yeni haberdar olduk ve hemen geldik. Bölgemiz aslında doğa ve kültür bakımından oldukça zengin yerlere sahip. Herkesin bu zenginlikleri görmesi gerekir.” diye konuştu.
Ksenefon’un MÖ 407’de yazdığı “Anabasisi (Onbinlerin Dönüşü)”ne tanık olan Botan Vadisi’nde çok sayıda arkeolojik höyük, antik yol, mağara, kilise kalıntısı, köprü, han, kale, cami ve değirmen günümüze kadar gelmiş. Dicle Nehri’nin en önemli kollarından biri olan Botan Çayı, eşine zor rastlanan coğrafi güzelliklere sahip. Botan, Türkiye’nin en sarp ve dik vadilerinden biridir ve kanyon özelliği taşır. Aynı zamanda İpekyolu üzerinde de bulunan Botan Vadisi’nde neolitik çağdan günümüze kadar insan yerleşimlerinin izini bulmak mümkündür.
Neolitik çağ buluntuları ile Güzir Höyük, Tunç Çağı buluntuları ile Türbe Höyük, Roma ve İslam ortaçağında önemli bir liman kenti olan Çattepe; İpekyolu üzerinde önemli bir Osmanlı posta hanı olan Gerre, bölgedeki önemli tarihi miraslar arasındadır. Botan Vadisi boyunca, trekking yapmak isteyenler için çeşitli yürüyüş yolları vardır: Botan zirve yürüyüş yolu (2 saat, orta zorluk), antik yürüyüş yolu (2 saat, orta zorluk), akabe yürüyüş yolu (2 saat, orta zorluk), erenler yürüyüş yolu (3 saat, ileri zorluk) ve taşbalta erenler yürüyüş yolu (4 saat, ileri zorluk) gibi. Rotalar köylerden geçtiği için alışverişinizi buralardan yapabilirsiniz.
Araziye çıkarken belli ihtiyaçlarınızı oradaki bakkallardan karşılayarak yerel – küçük esnaflara, orada yaşayan insanlara da destek olabilirsiniz. Buraya gelmişken enfes lezzete sahip tandır ekmeğinin tadına bakmadan sakın dönmeyin! Botan Vadisi Bitlis’in güneyindeki yüksek dağların eteklerinden kaynağını alan Botan Nehri batıya doğru akarken kendine derin bir vadi oluşturur. Bu Botan Vadisi’dir. Türkiye’nin en dik ve sarp vadilerinden biri olan Botan güneyde Siirt’e doğru uzanırken 2741 metre yüksekliğindeki Doğruyol ve 2631 metrelik Kapılı Dağı’nın arasından geçer ve Dicle Vadisi’ne açılır.
Tarihte “Onbinlerin Yürüyüşü” olarak adlandırılan MÖ 500 yıllarında Yunan ordularının Anadolu’ya yaptıkları seferde kullanılan Botan Vadisi doğu-batı ekseninde uzanır. Güney, doğu ve batı yönünde, yükseklikleri bazı yerlerde 1000 metreyi bulan kayalık yamaçlarında kışın bile termik hava akımlarının oluşması vadide yılın 12 ayı uçuş yapılabilmesini olanaklı kılar.
Siirt, doğanın oldukça cömert davrandığı Botan Vadisi’ne de ev sahipliği yapar. Katıksız Pervari balı, meşhur Siirt battaniyeleri, yaban fıstık ağacından üretilen, her derde deva bıttım sabunu, lezzetli büryan kebabı, perde pilavı, zivzik narı, tayti üzümü, Siirt fıstığı ve daha onlarca değer Siirt’te bulunur.
Siirt’in ilçeleri de birbirinden güzeldir. Eski adı Garzan olan Kurtalan, ulaşılmazı, uzağı çağrıştırır belleklerde… Kurtalan Express, sessiz sedasız taşır yolcuları, adını verdiği istasyona, Kurtalan’a… Eski adı Tillo olan, Süryanice’de “yüksek ruhlar” anlamına gelen, değerli âlim ve mutasarrıfların yaşamış olduğu Aydınlar; Medler’den beri var olan, gözetleme kuleleriyle bugün bile zamana meydan okuyan Derzin Kalesi’ne sahip Baykan; Urartular dönemini yaşamış, Kiver Kalesi ile ünlü Eruh; Persler ve Makedonyalılar’ı ağırlamış Pervari; Romalılar’dan beri yerleşim yeri olan, narı ile meşhur Şirvan, Siirt’e geldiğinizde sizi ağırlamak için bekliyor…